• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμοι να πατήσετε το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής σας, σταθείτε μια στιγμή και ρωτήστε τον εαυτό σας: "Που είναι το σημείο που θα πρέπει να εστιάσω σε αυτή την εικόνα".  Κάποιοι άλλοι τρόποι για να προσεγγίσουμε το ίδιο ερώτημα θα μπορούσαν να είναι - Ποιο είναι το σημείο που μας συμφέρει να εστιάσουμε; Τι θα τραβήξει το μάτι του θεατή αυτής της εικόνας; Τι θα κάνει αυτή την εικόνα, να ξεχωρίσει από τις άλλες; Ποιο είναι το θέμα μου;

Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό ένα σημείο εστίασης είναι ότι όταν βλέπουμε μια εικόνα τα μάτια μας χρειάζεται συνήθως να εστιάσουν, να κατευθυνθούν δηλαδή σε ένα σημείο ή κάτι που θα τραβήξει πραγματικά την προσοχή. Χωρίς αυτό θα έχετε ανθρώπους που απλά θα ρίχνουν μια ματιά στις φωτογραφίες σας και στη συνέχεια να προχωράνε στην επόμενη. Μόλις εντοπιστεί ένα σημείο εστίασης η που θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του θεατή σας τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να το ενισχύσετε. 

Ένα σημείο εστίασης μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε, από ένα άτομο, σε ένα κτίριο, ένα βουνό, ένα λουλούδι, κλπ. Προφανώς, όσο πιο ενδιαφέρον και ξεχωριστό το σημείο τόσο το καλύτερο - αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την δυναμική του. Υπάρχουν 6 βασικές τεχνικές για την τόνωση του σημείου εστίασης σε μια εικόνα:

Θέση: Φέρτε το σε προφανή θέση, ίσως να θέλετε να διαβάσετε για τον κανόνα των τρίτων για μερικές ιδέες.

Χρώμα: Η χρησιμοποίηση αντίθετων χρωμάτων μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος καθορισμού του σημείου που θα δώσετε βαρύτητα, ξεχωρίζοντας το από τον περιβάλλοντα χώρο.

Blur (θόλωμα): Αν θέλετε πραγματικά να κάνετε κάτι πιο δύσκολο παίξτε με μικρότερες ταχύτητες κλείστρου, εάν κύριο θέμα σας είναι σταθερό και τα πράγματα γύρω από αυτό βρίσκονται σε κίνηση.

Μέγεθος: το να γίνει το κεντρικό σας σημείο μεγάλο σε μέγεθος δεν είναι ο μόνος τρόπος για να το κάνετε εμφανές, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. 

Σχήματα: αντιθέσεις παρόμοια σχήματα και υφές μπορεί να κάνουν ένα θέμα να ξεχωρίζει, π.χ. ιδιαίτερα μοτίβα που επαναλαμβάνονται γύρω από ένα θέμα.

Focus: Μάθετε να χρησιμοποιείτε το βάθος πεδίου να θολώνει τα άλλα θέματα, μπροστά ή πίσω από το σημείο εστίασης σας.


Λάβετε υπόψη ότι ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων μπορεί να λειτουργήσει καλά ακόμα και μαζί.

Τέλος, μην συγχέουμε το θεατή με πάρα πολλά ανταγωνιστικά σημεία εστίασης που θα μπορούσαν να συντρίψουν το κύριο σημείο εστίασης. Τα δευτεροβάθμια σημεία ενδιαφέροντος μπορεί να είναι χρήσιμα για να οδηγήσουν το μάτι, αλλά πάρα πολλά με ισχυρό οπτικό αντίκτυπο απλά θα δημιουργήσουν ακαταστασία και σύγχυση.


0 σχόλια to "Tο σημείο εστίασης."

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs