• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Ένας όρος που θα συναντήσετε κατά την έρευνα για την επόμενη αγορά DSLR είναι ο όρος «Crop Factor».
 

Αυτό είναι ένα ελαφρώς πολύπλοκο θέμα και πολλά έχουν γραφτεί για να το εξηγήσουν, θα μου επιτρέψετε να δώσω μια σύντομη εξήγηση.

Ενώ οι κανονικές φωτογραφικές μηχανές φιλμ έπαιρναν φιλμ 35mm (ένα πρότυπο για τη βιομηχανία), υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταξύ των κατασκευαστών σχετικά με τα μεγέθη του αισθητήρα εικόνας. Το κύριο σημείο αναφοράς, όπως ήταν αναμενόμενο είναι η χρήση των 35mm ως πρότυπο για την «πλήρη εικόνα».
 

Αν συγκρίνουμε το μέγεθος του φιλμ σε μια κανονική SLR (φιλμ 35mm) με τον αισθητήρα εικόνας στις περισσότερες DSLRs θα διαπιστώσουμε ότι το μέγεθος του αισθητήρα DSLRs είναι γενικά μικρότερο (αν δεν είναι αυτό που λέμε DSLR «full frame»).
 

Οι κάμερες «full frame» πλησιάζουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του φιλμ και είναι οι επαγγελματικές DSLRs Όλες  οι άλλες κάμερες τέλος έχουν μικρότερους αισθητήρες.
 

Εάν πάρετε μια φωτογραφία με ένα μικρότερο αισθητήρα και τον ίδιο φακό, θα δείτε μια μια μικρότερη περιοχή της σκηνής.
  

Δείτε το παράδειγμα παρακάτω.




Μαύρο - Full Frame

Κόκκινο - 1,3 φορές Παράγοντας Περικοπής

Κίτρινο - 1.5x φορές Παράγοντας Περικοπής

Πράσινο - 1.6x φορές Παράγοντας Περικοπής









Όταν μεγεθύνετε εικόνες στο ίδιο μέγεθος από διαφορετικούς αισθητήρες αυτοί με το μικρότερο μέγεθος αισθητήρα θα είναι περισσότερο μεγεθυμένες – και θα φαίνονται μεγαλύτερες.
 

Ως αποτέλεσμα – αν βάλετε ένα φακό σε μια φωτογραφική μηχανή με ένα μικρότερο αισθητήρα ο φακός θα δείχνει τα πράγματα μεγαλύτερα.
 

Έχουμε περιλάβει ένα πίνακα που δείχνει τα αντίστοιχα μεγέθη φακού για διαφορετικούς παράγοντες περικοπής. Η στήλη αριστερά είναι η εστιακή απόσταση του φακού σε μια full frame μηχανή.




Τι “crop factor” έχει η μηχανή σας όμως; Δείτε κάποιες από τις πιο γνωστές.
 

1,3 φορές - Canon EOS 1D/1D MkIIN

1.5x - Nikon D40/D50/D70/D70s/D80/D200/D2XD2Hs Minolta 7D/Fuji S3 Pro Pentax  istDS/K100D/K110D/K10D 

1.6x - Canon EOS 300D/400D/20D/30D

2.0x - Olympus E-400/E-500/E-300/E-1


0 σχόλια to "Παράγοντας περικοπής (Crop Factor)"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs