• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις ανεπιθύμητες παραμορφώσεις  που προκαλούνται από τον αισθητήρα, οπτικά, και από τους εσωτερικούς αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας της κάμερας. Στις χαμηλού προϋπολογισμού compact φωτογραφικές μηχανές αυτά τα φαινόμενα είναι πιο ορατά και εύκολο να εντοπιστούν. Από την άλλη πλευρά, η κορυφαίες φωτογραφικές μηχανές DSLR, απαιτούν μια πιο προσεκτική ανάλυση για τον εντοπισμό αυτών των αντικειμένων και τις περισσότερες φορές αυτά δεν είναι ανησυχητικά. Σε αυτό το πρώτο μέρος θα μιλήσουμε για το «κάψιμο» ,τις  «χρωματικές παρεκκλίσεις», το «πιξελάρισμα» και  την συμπίεση JPEG.

Κάψιμο

Κάθε pixel σε μια ψηφιακή εικόνα αντιστοιχεί σε ένα ηλεκτρικό φορτίο. Αυτό με τη σειρά του σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των φωτονίων που θα πέσουν στο φωτοδίοδο του pixel στο χρόνο του χρόνου έκθεσης. Αν ο χρόνος έκθεσης είναι μακρύς, το ηλεκτρικό φορτίο, θα φθάσει στο μέγιστο δυνατό και θα είναι υπερεκτεθιμένο το αντίστοιχο pixel. Το ίδιο συμβαίνει όταν αυτό το επιπλέον ηλεκτρικό φορτίο επηρεάζει επίσης τα περιβάλλοντα pixel, προκαλώντας απώλεια στις λεπτομέρειες στη φωτογραφία. Εδώ είναι ένα παράδειγμα:


Χρωματικές αλλοιώσεις

Χρωματικές αλλοιώσεις (ονομάζεται επίσης "color fringing") προκαλείται από το φωτογραφικό φακό, όταν δεν εστιάζονται τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός πάνω στο ίδιο ακριβώς εστιακό επίπεδο. Το ποσό της χρωματικής αλλοίωσης εξαρτάται από τη διασπορά του γυαλιού. Μωβ άκρες εμφανίζονται συνήθως σε μια τυπική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και προκαλούνται από microlenses. Οι άκρες θεμάτων με υψηλή αντίθεση υποφέρουν περισσότερο από τέτοια φαινόμενα, ειδικά εάν το φως έρχεται από πίσω τους. Η υπερέκθεση τείνει στο να αυξάνει την επίδραση του φαινομένου. Εδώ είναι ένα παράδειγμα της χρωματικής αλλοίωσης. 


Jaggies

Τα Jaggies (ή aliasing, ή πιξελάρισμα) αναφέρονται στο ορατά «βήματα» για το σχηματισμό διαγώνιων γραμμών ή ακμών σε μια ψηφιακή εικόνα. Τα βήματα αυτά είναι συνέπεια της τετράγωνης μορφής ενός pixel. Καθώς αυξάνεται η ανάλυση του αισθητήρα, οι προεξοχές γίνονται λιγότερο ορατές. Οι αλγόριθμοι επίσης του anti-aliasing που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μειώνουν το φαινόμενο αυτό. Από την άλλη πλευρά, αυτή η οξύτητα μπορεί να κάνει τις φωτογραφίες σας να έχουν περισσότερη αντίθεση.


Συμπίεση JPEG

Το JPEG είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ψηφιακή μορφή εικόνας. Επιτρέπει στις φωτογραφικές εικόνες να συμπιεστούν κατά ένα συντελεστή 10 έως 20 σε σύγκριση με την αρχική ασυμπίεστη με πολύ λίγη ορατή απώλεια στην ποιότητα της εικόνας. Ο αλγόριθμος JPEG αναδιατάσσει τις πληροφορίες εικόνας στο χρώμα και την λεπτομέρεια, συμπιέζοντας το χρώμα περισσότερο από τις λεπτομέρειες, επειδή τα μάτια μας είναι πιο ευαίσθητα στη λεπτομέρεια από το χρώμα, καθιστώντας την συμπίεση λιγότερο ορατή με γυμνό μάτι. Δεύτερον, ταξινομεί τα στοιχεία σε «λεπτές» και «χοντρές» λεπτομέρειες και απορρίπτει τις πρώτες επειδή τα μάτια μας είναι πιο ευαίσθητα στα εμφανή χαρακτηριστικά από ότι σε μικρές λεπτομέρειες. Το JPEG σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ένα συμβιβασμό ανάμεσα στο μέγεθος του αρχείου εικόνας και την ποιότητα της εικόνας. Η συμπίεση JPEG χωρίζει την εικόνα σε τετράγωνα των 8 x 8 εικονοστοιχείων που είναι συμπιεσμένα ανεξάρτητα. Αρχικά, αυτά τα τετράγωνα δεν είναι ορατά. Στη συνέχεια, καθώς αυξάνεται η συμπίεση, τα τετράγωνα θα γίνουν ορατά.


Υπάρχουν και άλλα φαινόμενα λιγότερο σημαντικά που επηρεάζουν τις εικόνες που λαμβάνουμε αλλά για να μην μακρηγορούμε θα δούμε τα υπόλοιπα σε επόμενο άρθρο μας.


0 σχόλια to "Φαινόμενα παραμόρφωσης εικόνας (Μέρος Α')"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs