• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.


Μάθετε να βλέπετε το Flash σας ως δευτερεύουσα πηγή φωτός

Πριν δώσω ορισμένες συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων της λάμψης του φλας στις λήψεις σας επιτρέψτε μου να μοιραστώ μια συμβουλή. 

Ένα φλας θα πρέπει πάντα να θεωρείται δευτερεύουσα πηγή φωτός. Σχεδόν σε κάθε τι που θα θέλετε να φωτογραφίσετε, θα υπάρχει κάποιο καλό επίπεδο φωτισμού του περιβάλλοντα χώρου. Αυτό το φως είναι σημαντικό καθώς είναι το φυσικό φως της σκηνής που προσπαθείτε να συλλάβετε. Το φλας σας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει το υπάρχον φως και όχι ως το πρωταρχικό μέσο φωτισμού σε μια σκηνή. Εάν χρησιμοποιείτε ένα φλας ως την κύρια πηγή του φωτός θα φαίνεται τεχνητό.

Ως αποτέλεσμα της γνώσης αυτής θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες από τις ακόλουθες στρατηγικές για την εξισορρόπηση του φλας είναι για να γίνει περισσότερο αισθητός ο περιβάλλοντας φωτισμός. 


1. Πηγαίνετε ένα βήμα πίσω

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να μειώσετε την επίδραση του φωτός που προέρχεται από  το φλας σας είναι να μεγαλώσει λίγο η απόσταση μεταξύ σας και του θέματός σας. Αν και γενικά συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά στο θέμα τους και να γεμίσουν το πλάνο - αυτό μπορεί να κάνει συχνά το αποτέλεσμα της λάμψης του φλάς αποκρουστικό. Πολλές από τις φωτογραφίες που είναι καμένες λόγω φλας είναι απλώς και μόνο επειδή ο φωτογράφος είναι πολύ κοντά στο θέμα του. 

Πηγαίνοντας λίγο πιο μακριά από το θέμα σας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συμπληρώσετε το κάδρο. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στη φωτογραφική μηχανή σας φακό zoom (αν και αυτό μπορεί να αυξήσει την επίδραση του κουνήματος της μηχανής). 

2. Διαχύστε το

Καμένη εικόνα
Εάν η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας δεν σας επιτρέπει να έχετε κανένα έλεγχο στην ποσότητα του φωτός που εκρέει (βλέπε παρακάτω για περισσότερα σχετικά με αυτό), ίσως πρέπει να κάνετε χειροκίνητα ορισμένες αλλαγές που περιορίζουν το διάχυτο φως που βγαίνει από την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας. Αυτό είναι κάτι που οι χρήστες DSLR  μπορούν να κάνουν με τη χρήση ειδικά φτιαγμένων διαχυτών (diffuser, soft box)  flash.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει αυτό είναι απλά να βρούμε κάποιο  ημιαδιαφανές υλικό για να τοποθετήσουμε πάνω στο flash μας. Έχω δει μερικούς χρήστες P&S να έχουν κολλήσει λίγο άσπρο χαρτί υγείας πάνω από το flash τους και άλλοι να το κάνουν αυτό με ένα μικρό κομμάτι σελοτέιπ. Απλά θυμηθείτε ότι το χρώμα του υλικού που χρησιμοποιείτε θα επηρεάσει το χρώμα του φωτός που βγαίνει από τη λάμψη σας (και, επομένως, το χρώμα στη σκηνή) - έτσι λευκή ταινία ή χαρτί υγείας, θα δώσει ένα περισσότερο φυσικό φως από το κόκκινο ή μπλε!

3. Επαναπροσανατολίστε το

Μια άλλη στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά είναι η ανακατεύθυνση ή η αναπήδηση του φωτός που βγαίνει από τα φλας σε μια άλλη επιφάνεια. Αυτό μπορείτε να το κάνετε, με μονάδες φλας που είναι σε θέση να περιστρέφονται και να λάμπουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Στις P&S δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό - αλλά αν γνωρίζετε μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε «hacking» τη μηχανή σας με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα με τη χρήση ενός μικρού κομματιού λευκής κάρτας και τοποθέτηση της σε μια γωνία μπροστά από το φλας, έτσι ώστε το φλας να έχει στραφεί επάνω στο ταβάνι του δωματίου (ή ακόμα και πλαγίως σε τοίχο).

4. Νυκτερινή λειτουργία

Οι περισσότερες ψηφιακές μηχανές έχουν έναν  επιλογέα λειτουργιών, εκεί βρίσκεται μια λειτουργία που ονομάζεται νυχτερινή λειτουργία. Αυτός ο τρόπος λέει στην κάμερα να χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται «αργός συγχρονισμός φλας». Για να το πω πιο απλά, σημαίνει τη λήψη με μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου, ενώ ακόμα λειτουργεί το φλας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε ένα λίγο πιο ατμοσφαιρικό φως από τη σκηνή, ενώ ακόμη παγώνετε την δράση με το flash. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν σε αυτή την κατάσταση, δεν θα σας δώσουν εντελώς ευκρινείς εικόνες - αλλά μπορούν να είναι διασκεδαστικές και πολύ αποτελεσματικές (ιδιαίτερα αν υπάρχουν κάποια ωραία χρωματιστά φώτα στο δωμάτιο).

5. Μείωση Φωτεινότητας Flash


Ορισμένες κάμερες έχουν την ικανότητα να τους ορίσετε πόσο πολύ flash θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό δεν θα είναι κάτι που εύκολα θα το ανακαλύψετε αλλά αν ελέγξτε το εγχειρίδιο της φωτογραφικής σας μηχανής θα δείτε αν το έχετε. Αν το κάνετε, μειώστε την λάμψη σας κατά μια ή δύο στάσεις για να δείτε τι επιπτώσεις θα έχει. Μπορεί να χρειαστεί λίγο πειραματισμό για να πάρετε την ρύθμιση που θέλετε, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε πολύ πιο φυσικές λήψεις.

6. Προσθήκη Φωτός

Αυτό αν το κάνετε μπορεί να βοηθήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Σε μια ακραία εκδοχή αυτό μπορεί να σημαίνει το άναμμα όλων των φώτων στο δωμάτιο, ή θα μπορούσε να σημάνει να μετακινήσετε το θέμα σας σε μια καλύτερη θέση κοντά σε μια λάμπα που ανάβει ή φως.

Ένας άλλος τρόπος να αυξηθεί η επίδραση του περιβάλλοντα φωτισμού σε ένα θέμα είναι να σκεφτείτε το ανακλώμενο φως. Για παράδειγμα, φωτογραφίζοντας ένα άτομο που στέκεται δίπλα σε ένα λευκό τοίχο, σε αντίθεση με ένα μαύρο τοίχο σημαίνει ότι κάθε είδος περιβαλλοντικού φωτισμού στο δωμάτιο θα αναπηδήσει επάνω στο θέμα (κάτι παρόμοιο με τον ανακλαστήρα). 

7. ISO, ταχύτητες κλείστρου και διαφράγματος

Ένας τελευταίος τρόπος για να μειωθεί ο αντίκτυπος σε μια σκηνή από το φλας είναι να ασχοληθείτε με τις ρυθμίσεις έκθεσης της φωτογραφικής σας μηχανής - ιδίως εκείνες που επηρεάζουν τον τρόπο που η κάμερα αντιμετωπίζει φως όπως το ISO, το διάφραγμα και η ταχύτητα. 

Μπορείτε να συμβουλευτείτε προηγούμενα άρθρα για να τα ρυθμίσετε. Εν συντομία:
ISO – αυξάνοντας τη ρύθμιση ISO αυξάνετε την ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής στο φως. Αυτό σημαίνει ότι το φως του περιβάλλοντος στο δωμάτιο θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και θα υπάρχει μικρότερη ανάγκη για φλας. Λάβετε υπόψη ότι η αύξηση ISO αυξάνει επίσης τον κόκκο ή το θόρυβο σε λήψεις σας. 
Διάφραγμα - όσο αυξάνετε το διάφραγμα της φωτογραφικής μηχανής σας αυξάνετε το μέγεθος της τρύπας στο φακό σας και όλο και περισσότερο φως είναι σε θέση να εισέλθει γρήγορα. Λάβετε υπόψη ότι αυτό σημαίνει ότι θα μειώσει επίσης το βάθος πεδίου στο πλάνο σας.
Ταχύτητα κλείστρου – η επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος που το κλείστρο σας είναι ανοιχτό αυξάνει την ποσότητα του φωτός που χτυπά τον αισθητήρα εικόνας σας. Λάβετε υπόψη ότι εάν υπάρχει κίνηση στη σκηνή σας (ακόμη και μικρές κινήσεις) ότι όσο μεγαλύτερη είναι θα έχετε πιο θολές εικόνες.


3 σχόλια to "Μείωση επίδρασης φλάς"

  • καλησπερα,θελω να ρωτησω κατι αν γινεται.Με το φλας βγαινει ενταξει το θεμα μου αλλα το πισω μαυριζει.κανω κατι λαθος?

  • Ίσως φταίει η εμβέλεια του flash σου, ίσως και ο περιβάλλοντας φωτισμός πίσω από το αντικείμενο που φωτογραφίζεις. Προσπάθησε με κάποιον τρόπο να φωτίσεις το υπόβαθρο σου (backround).

  • Έχω δοκιμάσει πολλές λύσεις ακι πιστεύω ότι η καλύτερη είναι η διάχυση. Βέβαια αυτο ισχύει για το δικό μου φλάς και για τα αντικείμενα που φωτογραφίζω εγώ. Απλά καταθέτω την εμπειρία μου

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs