• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Η καλή φωτογραφία εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη δεξιότητα από ότι από τα εργαλεία. Οι καλές φωτογραφικές μηχανές δεν εγγυώνται τις όμορφες φωτογραφίες, και υπάρχουν αρκετοί γνωστοί επαγγελματίες φωτογράφοι που φωτογραφίζουν με φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης. Το μυστικό για μια εξαιρετική φωτογραφία είναι ριζωμένο στην κατανόηση των τεχνικών στοιχείων των φωτογραφιών και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Σύνθεση, αντίθεση, ισορροπία χρώματος, βάθος πεδίου - όλα συνδυάζονται και κάνουν μια φωτογραφία μοναδική, χωρίς την κατανόηση αυτών των στοιχείων θα υποφέρετε.

Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει με ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, την αντίθεση.

Τι είναι αντίθεση;

Αντίθεση είναι το εύρος της διαφοράς μεταξύ των διαφορετικών τόνων σε μια φωτογραφία. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, περιγράφει τη διαφορά μεταξύ των πιο σκοτεινών και φωτεινών περιοχών, αλλά και ορίζει τις διαβαθμίσεις του γκρι. Στην έγχρωμη φωτογραφία, η αντίθεση χρησιμοποιείται για το πόσο απότομα τα χρώματα εναλλάσσονται μεταξύ τους.

Πώς να ελέγξετε την αντίθεση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξει κανείς την αντίθεση των εικόνων του. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εισάγετε τις εικόνες σας σε ένα ψηφιακό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών και να χρησιμοποιήστε το εργαλείο της αντίθεσης για να ρυθμίσετε τα επίπεδα αντίθεσης μέχρι να πετύχετε την εμφάνιση που θέλετε. Στο σκοτεινό θάλαμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα στο μεγενθυτή σας για να αυξηθεί το επίπεδο της αντίθεσης. 

Ο έλεγχος της αντίθεσης είναι λίγο πιο περίπλοκος μέσα στη μηχανή, και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες φωτισμού, τα φίλτρα φακών, καθώς και το χρόνο έκθεσης σας. Μια καλή ιδέα είναι να φωτογραφίζετε με προσοχή και να επιλέγετε ελαφρώς λιγότερη αντίθεση από ότι χρειάζεστε δεδομένου ότι μπορείτε να αυξήσετε πάντα την αντίθεση αργότερα χωρίς απώλεια της ποιότητας.

Η καλή ποιότητα της αντίθεσης

Αν και μπορεί να γίνει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το τι είναι "σωστό» από την άποψη της αντίθεσης, θέλετε οι τόνοι σας να πηγαίνουν από τους σκοτεινούς στους πολύ φωτεινούς με κάθε χρώμα μεταξύ τους να φαίνεται στη φωτογραφία. Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που θέλετε πλήρες μαύρο, άσπρο και κάθε σκιά μεταξύ τους. Ουσιαστικά,  καλή αντίθεση είναι αυτή που  επιτρέπει στα χρώματά σας να ξεχωρίζουν ή τα θέματά σας να είναι σαφή από πλευράς χρωμάτων.

Επεξεργασία

Τα εργαλεία dodge και burn είναι ένα κλασικό τέχνασμα στην εργαλειοθήκη του φωτογράφου. Αυτή είναι μια μέθοδος για τη ρύθμιση της αντίθεσης των επιμέρους τμημάτων μιας εικόνας, σε αντίθεση με το όλο θέμα. Αυτό βοηθά στην τροποποίηση της σύνθεσης (όπως το να σκουραίνει το φόντο) και την εκφώτηση του θέματος ή βελτιώνοντας τη συνολική εμφάνιση της εικόνας.
 

Φωτογραφίες που έγινε "dodge" έχουν τομείς οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στο φως για μικρότερες χρονικές περιόδους ή όταν κάνουμε ψηφιακό μοντάζ μπορούμε με αυτό τον τρόπο να αφαιρέσουμε αντίθεση από αυτές τις για να εξισορροπήσουμε τις διαφορές. Μέρη στη φωτογραφία σας που γίνεται "burn" θα έχουν υψηλότερη αντίθεση.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί η αντίθεση της εικόνας σας, αλλά με λίγη εξάσκηση θα γίνει πάρα πολύ ευκολότερο. Ένα καλό ποσό αντίθεσης συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορίας που λέει η φωτογραφία σας και κάνει τα σημαντικά πράγματα να ξεχωρίζουν. Όταν φωτογραφίζετε, πάντα προσπαθήστε να φανταστείτε τι επιλογές έχετε στην αντίθεση σας προτού φωτογραφήσετε. Όπως συμβαίνει πάντα, η πρακτική τα κάνει τέλεια!


0 σχόλια to "Η σημασία της αντίθεσης"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs