• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Πολλές φορές ψάχνοντας για να αγοράσετε κάποιον φακό είμαι σίγουρος ότι έχετε αγανακτήσει βλέποντας αυτές τις συντομογραφίες που τους χαρακτηρίζουν. Θέλεις να αγοράσεις και κάθεσαι και αναρωτιέσαι τι να είναι αυτό, μήπως δαγκώνει. Προσωπικά πάντως το έχω κάνει. Για όσους από εσάς θέλουν να μάθουν ποιες είναι αυτές οι συντμήσεις, σας παραθέτω έναν κατάλογο των συχνότερα χρησιμοποιούμενων όρων, τι αντιπροσωπεύει και φυσικά τι είναι αυτό που πράγματι θα κάνει για εσάς ή τι θα αποφύγει. 

Γενικά οι συντομογραφίες

Πριν φτάσουμε στις επιμέρους που είναι όλες διαφορετικές, ας δούμε τις κοινές. Υπάρχουν τρεις κοινοί όροι για να περιγράψετε τους φακούς SLR και είναι εύκολο να τους κατανοήσετε για να συγκρίνετε τις επιδόσεις και τις λειτουργίες.

Εστιακό μήκος: Το οπτικό πεδίο της σκηνής. Ας πούμε ένας 18-55mm φακός είναι ένας φακός που καλύπτει μια έκταση 18 χιλιοστών (σχετικά μεγάλη) για να κάνετε ζουμ μέχρι τα 55mm.

Μέγιστο διάφραγμα: Η μέγιστη ταχύτητα με την οποία ο φακός μπορεί να αφήσει στο φως να εισέλθει. π.χ. f / 2,8 ή F3.5 - 5.6 

Αν ο φακός έχει μόνο έναν αριθμό, αυτό είναι το μέγιστο διάφραγμα.

Αν ο φακός έχει δύο αριθμούς τότε αυτά τα ανοίγματα είναι τα μέγιστα δυνατά κι εξαρτάται από το εστιακό μήκος που είναι ρυθμισμένος ο φακός. Μεγαλύτερο μήκος σημαίνει μεγαλύτερο f-αριθμό.

Όσο χαμηλότερος ο αριθμός μεγαλώνει το διάφραγμα του φακού και το φως αφήνεται γρηγορότερα να περάσει.

AF / MF: Εναλλαγή μεταξύ αυτόματης εστίασης και χειροκίνητης εστίασης.

Πάμε τώρα να δούμε τις συντομογραφίες για τις 4 βασικές μάρκες φακών.

Συντομογραφίες φακών Canon.


Η Canon παράγει μια εξαιρετικά ευρεία γκάμα φακών για τις φωτογραφικές μηχανές EOS. Αυτό αν συνδυαστεί με τους συμβατούς φακούς που παράγονται από Sigma, Tamron και Tokina δίνει στους ιδιοκτήτες Canon μια τεράστια γκάμα φακών. Οι συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται από την Canon είναι οι παρακάτω. 

EF: Ηλεκτρονική Εστίαση. Ταιριάζουν σε ολόκληρη τη σειρά Canon EOS DSLR.

EF-S: Όπως παραπάνω, αλλά επιπλέον με την τοποθέτηση του αισθητήρα APS-C, όπως η 20D, 30D, 40D, 50D και 300D, 350D, 400D, 450D, 500D. Το S σημαίνει "σύντομη προς τα πίσω εστίαση», εννοώντας ότι το πίσω μέρος του φακού είναι πολύ πιο κοντά στον CMOS (CCD αν θέλετε) σε σχέση με τους απλούς φακούς EF.

USM: Υπερηχητικός κινητήρας αυτόματης εστίασης. Δύο τύποι. USM μικρο - για άμεση αντικατάσταση για τα συστήματα σε με παλαιότερους κινητήρες FD, καθώς και «Ring USM» με χειροκίνητο επιλογέα.

DO: Περιθλαστικά οπτικά. Μια τεχνολογία που επιτρέπει στην Canon την παραγωγή μικρότερου μήκους φακών.

TS-E: Κλίσης-μετατόπισης που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση προοπτικής στη φωτογραφία, συνήθως σε αρχιτεκτονικό έργο για να αλλάξει συγκλίνουσες γραμμές και βάθος πεδίου.

L Lenses: Επαγγελματικοί φακοί Canon με υψηλότερη οπτική ποιότητα και μή συγκεκριμένη λειτουργικότητα. Συνήθως λευκό χρώμα. Όλοι οι φακοί σειράς L έχουν ένα κόκκινο δαχτυλίδι στο εξωτερικό.

MP-E: Ηλεκτρονικοί Μακροφωτογραφίας. Φακοί σχεδιασμένοι για τη μακροφωτογραφία με μια λειτουργία ηλεκτρονικού ελέγχου διαφράγματος. 

IS:  Σταθεροποιητής εικόνας, ένα σύστημα σχεδιασμένο για να μειώσετε το κούνημα. Η Nikon το ονομάζει απόσβεση κραδασμών (VR) και η Sigma OS (οπτική σταθεροποίηση).

Συντομογραφίες φακών Nikon 


Η Nikon παράγει κι αυτή μια μεγάλη γκάμα φακών με τα δικά τους ειδικά ακρωνύμια. Υπάρχουν κι εδώ συμβατοί Sigma, Tamron και Tokina φακοί SLR καθιστώντας την επιλογή φακού σχεδόν εξίσου δύσκολη με την Canon.

AF DC_ NIKKOR: Έλεγχος σφάλματος-εστίασης με προσαρμογή του διαθλαστικού σφάλματος και της σφαιρικής εκτροπής αυτό σημαίνει ότι δίνει θολούρα στρογγυλεύοντας τα μεταίχμια στις εικόνες.Λειτουργία που χρησιμοποιείται για πορτρέτα. 

CRC (Close-Range Correction): Fot fisheye, ευρείας γωνίας, Micro, και περιορισμένοι μέσοι τηλεφακοί, προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα στις πιό κοντινές αποστάσεις.

DX Nikkor: κατασκευασμένοι για φακούς με μικρότερους αισθητήρες.

ED: Extra-low Dispersion γυαλί. Ανώτερη ευκρίνεια και χρώμα, διόρθωση του μπλε και του κόκκινου φωτός.

IF: Εσωτερικής εστίασης. Το μήκος του φακού παραμένει αμετάβλητο.

Macro: Κατάλληλοι για να μεγέθυνση και κοντινή εστίαση.

G: Διάφραγμα προσαρμοσμένο στο σώμα της μηχανής.

Nano-Crystal Coat: Mη-ανακλαστική επίστρωση νανοκρυστάλων για καθαρότερες εικόνες.

VR: απόσβεση κραδασμών.

PC-E: Έλεγχος προοπτικής για αρχιτεκτονική φωτογραφία.

RF: Πίσω εστίαση για πιο ομαλή αυτόματη εστίαση.

Silent Wave Motor: Σιωπηλό AF

 
Συντομογραφίες  φακών Sigma


EX: Επαγγελματικοί φακοί της Sigma.

DG: Για σώματα full frame

DC: Για APS-C σώματα.

ASP: Ασφαιρικός φακός.

ΑΠΟ: Αποχρωματικός φακός. Μόνο στη Sigma και για χρωματική εκτροπή.

OS: Οπτική σταθεροποίηση.

HSM: Αθόρυβο AF.

RF: Πίσω εστίαση, όπως και στους προηγούμενους.

IF: Εσωτερική εστίαση, ώστε το φυσικό μήκος του φακού είναι σταθερό και μειώνει τους κραδασμούς.

DF: Διπλή εστίαση. Δεν περιστρέφεται κατά τη διάρκεια της αυτόματης εστίασης.

Conv: Χρησιμοποιείται με Sigma teleconverters.


Συντομογραφίες Φακών Tamron


ASL: Ασφαιρικός.

AD: Μειώνει τη χρωματική εκτροπή.

Di: Πλήρες καρέ

Di II: Κροπαρισμένο καρέ.

IF: Εσωτερική εστίαση.

LD: Χαμηλής διασποράς γυαλί για τη μείωση της χρωματικής εκτροπής.

Macro: Σχεδιασμένος για να επικεντρωθεί σε θέματα πιο κοντά.

SP: Super Performance. Μεγάλης απόδοσης και όποιος κατάλαβε κατάλαβε...

XR: Έξτρα διαθλαστικό γυαλί για βελτιωμένα οπτικά αποτελέσματα.

VC: Έλεγχος κουνήματος, όπως ο IS τις Canon.


0 σχόλια to "Συντομογραφίες Φακών"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs