• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Την φωτογραφία δρόμου την αγαπάς ή την μισείς! Γιατί όμως δεν ασχολούνται πολλοί άνθρωποι με αυτή; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Είναι πολύ δύσκολη αν δεν είστε διατεθειμένοι να ακολουθήσετε κάποια πραγματικά απλά βήματα. Ακολουθήστε αυτά τα βασικά βήματα και σε λίγο καιρό θα έχετε μερικές όμορφες φωτογραφίες δρόμου.

Τι είναι λοιπόν η φωτογραφία δρόμου; Μια απλή απάντηση θα ήταν, οτιδήποτε. Βασικά είναι να βγούμε στους δρόμους της πόλης και να τραβήξουμε οτιδήποτε μας προσελκύει την προσοχή. Ψάξτε για πράγματα που είναι διαφορετικά, εκκεντρικά ή πρέπει να φωτογραφηθούν από μια νέα οπτική γωνία. Ξεχάστε τους κανόνες κι απλά τραβήξτε λένε κάποιοι. Προσωπικά θα σας έλεγα να είστε έτοιμοι να παραβείτε τους κανόνες, όταν χρειάζεται. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές.

1. Σχεδιάστε την διαδρομή σας

Εάν σχεδιάζετε τα πάντα στη ζωή η πιθανότητα σας για επιτυχία θα αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για τη φωτογραφία δρόμου. Ακόμα και μια βόλτα χωρίς τη φωτογραφική μηχανή σας είναι απαραίτητη, ακριβώς για να ερευνήσετε τις δυνατότητες για καλές φωτογραφίες. Αυτό θα σας επιτρέψει να προγραμματίσετε για το σωστό φως ή πόσο γεμάτους θέλετε τους δρόμους. Σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε και στη συνέχεια να εκτελέστε το σχέδιο. Θα διαπιστώσετε ότι θα βρεθούν κάποιοι δρόμοι που θα γίνουν οι αγαπημένοι σας αλλά να προσπαθήσετε να ξεφύγετε κιόλα από την πεπατημένη και να αναζητήσετε νέες περιοχές που δεν έχετε ξαναπάει.  

2. Μην κουβαλάτε εξοπλισμό

Αν φωτογραφίζετε με μια DSLR πάρτε απλά το φακό της φωτογραφικής μηχανής και μην έχετε τσάντα ή επιπλέον αποσκευές. Περπατώντας χωρίς εξοπλισμό το μόνο που θα σας ενδιαφέρει θα είναι η εικόνα. Θα είστε σε θέση να μπείτε σε μικρότερα μέρη και να πάτε κάπου ψηλότερα ή χαμηλότερα χωρίς να ανησυχείτε για τον επιπλέον εξοπλισμό. Πολλοί χρήστες DSLR προτιμούν μια καλή compact φωτογραφική μηχανή για τη φωτογραφία δρόμου, καθώς οι τεράστιοι ζουμ τραβούν πάρα πολύ προσοχή και είναι ογκώδης. Αλλά, εάν σχεδιάζετε να φωτογραφήσετε πολλούς ανθρώπους ένα ζουμ μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε αποστάσεις και να μη μικρύνετε τα θέματά σας.

3. Αναμιχθείτε

Κλειδί για την καλή φωτογραφία δρόμου είναι να αναμιχθείτε με τον κόσμο. Φορέστε σκούρα ρούχα που δεν θα τραβούν την προσοχή, όπως τα τολμηρά χρώματα. Θέλετε να συλλάβετε τη ζωή στο δρόμο, όπως κυλάει χωρίς οι άνθρωποι να νιώσουν μια φωτογραφική μηχανή στα μούτρα τους, ή να προσπαθήσουν να την αποφύγουν. Όπως συμβαίνει με όλα τα είδη της φωτογραφίας, που θέλετε να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά, έτσι συμβαίνει κι εδώ που μάλιστα εμπλέκονται και άνθρωποι. Καλό είναι βέβαια να είμαστε απαρατήρητοι καθώς με τις διάφορες νομοθεσίες που ισχύουν σε πολλές χώρες, μπορεί να προσελκύσουμε την προσοχή των οργάνων επιβολής του νόμου, τα οποία θα δημιουργήσουν περιττές διακοπές στη δουλειά μας.  

4. Αλλάξτε γωνίες

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φωτογράφοι τείνουν να τραβούν στο 1.5m πάνω από το έδαφος και είναι εκνευριστικά παρόμοιες οι φωτογραφίες τους. Αλλάξτε τη θέση σας ή την γωνία, έτσι ώστε να είναι πιο ενδιαφέρουσες οι εικόνες σας. Ψάξτε για ενδιαφέρουσες θέσεις χωρίς να ξεχωρίζετε μέσα στο πλήθος. Αν ξαπλώσετε σε μια πλατεία της πόλης θα δημιουργήσετε μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες, αλλά θα προσελκύσετε περιττή προσοχή. Γυρίστε την κάμερα σας σε μια γωνία 45 μοιρών και αναζητήστε γραμμές στο πλάνο που θα ταξιδέψουν το μάτι διαγώνια στην εικόνα. Όλα αυτά είναι χρήσιμα για την κατασκευή εντυπωσιακών εικόνων. 

5. Επιλέξτε ενδιαφέροντα θέματα

Όπως συμβαίνει με όλες τις φωτογραφίες, η επιλογή ενός ενδιαφέροντος θέματος πρόκειται να συμβάλει στη δημιουργία μιας καλύτερης εικόνας. Έτσι, προσέξτε για οτιδήποτε μπορεί να φαίνεται λίγο πιο ξεχωριστό από το συνηθισμένο. Αν δείτε κάτι τέτοιο μην το τραβήξετε απλά, αλλά σκεφτείτε πρώτα αν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο για να το κάνετε εντυπωσιακότερο όπως μια δυνατή οπτική γωνία. Ψάξτε για ανθρώπους που κάνουν πράγματα που είναι διαφορετικά, όπως η διασκέδαση, ή προσπαθήστε να εστιάσετε στα παπούτσια ή σε ένα καπέλο στο πεζοδρόμιο.

6. Πάρτε κοντινά

Πλησιάστε πολύ κοντά και φωτογραφήστε λεπτομέρειες ή τμήματα ενός μεγαλύτερου αντικειμένου, οδηγεί σε παράξενες και εξαιρετικά δημιουργικές εικόνες. Ένας κάδος σκουπιδιών μπορεί να γίνει αντικείμενο τέχνης κατάλληλο να εκτεθεί σε μια γκαλερί. Γίνετε δημιουργικοί και αναζητήστε τις εικόνες μέσα στις εικόνες και να βρείτε τα μέρη του όλου που θα έφτιαχναν από μόνα μια ενδιαφέρουσα εικόνα. Προσέξτε όμως μην τραβήξετε πλάνα χωρίς ενδιαφέρον και θέμα.

7. Σύλληψη των δραστηριοτήτων και της κίνησης

Αυτό απαιτεί λίγη τεχνογνωσία, αν δεν είστε έμπειρος φωτογράφος και θα πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από το αυτόματο. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις της ταχύτητας κλείστρου ώστε να μπορείτε να παγώσετε τη δράση ή να θαμπώσετε την κυκλοφορία με μια αργή ταχύτητα κλείστρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προσθέσετε το δυναμικό στοιχείο της δραστηριότητας και της δράσης στις εικόνες σας. Τα πλήθη αρχίζουν να κινούνται και τα οχήματα δεν είναι πλέον στατικά αντικείμενα ακίνητα στο χρόνο. Το κλειδί εδώ είναι να πειραματιστείτε με διάφορες ταχύτητες κλείστρου.

Η φωτογραφία δρόμου είναι γεμάτη ζωή και ενδιαφέρουσες εικόνες που σας περιμένουν για να τις ανακαλύψετε έτσι πειραματιστείτε με τις ιδέες και τις έννοιες και δημιουργήστε φωτογραφίες που κανονικά δεν θα τις τραβούσατε ποτέ. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εικόνες έχουν δημιουργηθεί σε μια γωνιά του δρόμου μέσα στην κίνηση και τη φασαρία της πόλης. Καλές λήψεις!




Συντάκτης Andreas Kakaris
Φωτογράφος | Designer | Αρχισυντάκτης
Γεννήθηκε το 1982 και ασχολείται με τη φωτογραφία τα τελευταία χρόνια. Δηλώνει ανίατος και ακούραστος Flâner. Το 2010 δημιούργησε την Team Raw με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για την φωτογραφία. Συναντήστε τον στο  facebook.


0 σχόλια to "Λίγες Συμβουλές για το δρόμο"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs