• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Τα σύννεφα είναι το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του καιρού. Εκτός από αυτό όμως είναι ο μεγαλύτερος ρυθμιστής του φωτός την ημέρα. Τα σύννεφα διαχέουν το φως της ημέρας κάνοντας τις λήψεις πιο ευκρινείς και μειώνοντας τις σκιές. Κάνοντας μια σύγκριση με το στούντιο λειτουργούν ταυτόχρονα σαν ανακλαστήρες και διαχύτες φωτός ταυτόχρονα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (πάχος, ύψος κλπ) και την ταχύτητα που κινούνται υπάρχουν ποικίλες καταστάσεις νέφωσης. Η πιο απλή κατάσταση είναι όταν η νέφωση είναι συνεχής. Ο νεφελώδης ουρανός με «στατική» και παχιά νέφωση χωρίς φωτεινά διαστήματα που να καταμαρτυρούν τη θέση του ήλιου κάνει το φως απαλό και σχεδόν αφαιρεί τις σκιές.

Οι μέτριοι έως πολύ σκοτεινοί ουρανοί έχουν τη φήμη ότι φέρνουν ανιαρότητα σε μια σκηνή και αν το γενικεύσουμε αυτό είναι αλήθεια. Το φως έρχεται από παντού στον ουρανό κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μόνες σκιές να δημιουργούνται από αντικείμενα που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Θα δούμε μια ελαφριά σκιά ενός δέντρου στο χώμα αλλά δεν θα δούμε τη σκιά ενός βουνού. Αυτό μειώνει δραστικά την προοπτική και τις υφές με αποτέλεσμα πολλές λήψεις να είναι τελείως επίπεδες και χωρίς ενδιαφέρον.


Πως μπορούμε όμως να επωφεληθούμε από την νέφωση; Αυτό το φως, που εξομαλύνει τις σκιές βοηθάει στις λήψεις εικόνων να είναι πιο ευκρινείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι λήψεις δεν θα είναι καλές. Εξαρτάται από το τι αποτέλεσμα επιθυμείτε να πάρετε. Αν θέλετε για παράδειγμα να φωτογραφήσετε ένα θέμα με κάτι όπως είναι φυσικά με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια, αυτό το διάχυτο φως θα βοηθήσει καθώς δε θα δημιουργούνται περίεργες σκιές από τα παιχνίδια του φωτός και η φωτογράφηση θα είναι πιο «πλαστική».


Η φωτογράφηση με συννεφιά είναι χρήσιμη για ορισμένα αντικείμενα και κυρίως για εκείνα με ιδιαίτερο σχήμα. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του φωτός είναι ότι είναι καθαρό και δεν είναι πολύπλοκο. Έτσι μπορεί να δίνει καθαρή εικόνα πολύπλοκων αντικειμένων. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο στην φωτογράφηση αντικειμένων που προκαλούν αντανακλάσεις καθώς με καθαρό ουρανό η αντανάκλαση θα είναι πολύ έντονη. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε να πούμε ότι η φωτογράφηση ενός προσώπου με συννεφιά θα έδινε έμφαση στα χαρακτηριστικά του.


Ας δούμε όμως πως η συννεφιά επηρεάζει την θερμοκρασία των χρωμάτων. Αν ο ουρανός είναι ηλιόλουστος τότε η ακτινοβολία του ήλιο υπερισχύει και μόνο οι σκιές εμφανίζουν σημάδια μπλε ακτινοβολίας, αν ο ουρανός έχει λίγα σύννεφα υπερισχύει η μπλε ακτινοβολία του ουρανού  αλλιώς αν είναι πλήρως καλυμμένος η ακτινοβολία του ήλιου και του ουρανού αναμιγνύονται και διαχέονται μέσω της συννεφιάς.



1 σχόλια to "Φωτογράφηση με νεφελώδη καιρό - Τεχνική προσέγγιση"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs