• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Εδώ θα σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε μια καλύτερη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο η φωτεινότητα και το χρώμα μεταβάλλεται μέσα σε μια εικόνα, και πώς αυτό μεταφράζεται στα σχετικά ιστογράμματα. Αν και τα RGB ιστογράμματα είναι τα συνηθέστερα ιστογράμματα, οι υπόλοιποι τύποι είναι πιο χρήσιμοι για συγκεκριμένους σκοπούς. 

Η εικόνα παρακάτω εμφανίζεται σε πολλά ιστογράμματα. Δείτε παρακάτω τους διαφορετικούς τύπους ιστογραμμάτων. Η κάθε εικόνα είναι μια ασπρόμαυρη αναπαράσταση του τρόπου και της έντασης που το χρώμα είναι κατανεμημένο σε όλη την εικόνα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αλλάζει η κατανομή φωτεινότητας για το κάθε χρώμα μέσα στην εικόνα, και πώς τα χρώματα στο εσωτερικό κάθε περιοχής επηρεάζονται από αυτή τη φωτεινότητα. 


Ιστογράμματα Φωτεινότητας

Τα ιστογράμματα φωτεινότητας είναι πιο ακριβή από ότι τα RGB ιστογράμματα για να περιγράψουν την κατανομή φωτεινότητας ή πιο απλά την "φωτεινότητα" μέσα σε μια εικόνα. Η φωτεινότητα λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο στο πράσινο φως από το κόκκινο ή μπλε φως. Δείτε το παραπάνω παράδειγμα και πάλι για κάθε χρώμα και θα δείτε ότι τα επίπεδα έντασης του πράσινου μέσα στην εικόνα είναι πιο αντιπροσωπευτικά της κατανομής φωτεινότητας για την πλήρη έγχρωμη εικόνα. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης από το γεγονός ότι το ιστόγραμμα φωτεινότητας συμφωνεί επίσης με το πράσινο ιστόγραμμα περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα. Η φωτεινότητα προβλέπει ορθώς ότι το ακόλουθο κλιμακωτό διάγραμμα προοδευτικά θα μετακινηθεί προς τα δεξιά καθώς αυξάνει το φως, ενώ μια απλή αύξηση σε κάθε τιμή RGB θα έδινε την ίδια ένταση σε κάθε ένα από τα παρακάτω τετράγωνα.


Πώς είναι ένα ιστόγραμμα φωτεινότητας που παράγεται; Πρώτον, κάθε pixel μετατρέπεται έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει μια φωτεινότητα με βάση ένα σταθμισμένο μέσο όρο των τριών χρωμάτων σε εκείνο το pixel. Η στάθμιση αυτή προϋποθέτει ότι το πράσινο αντιπροσωπεύει το 59% της αντιλαμβανόμενης φωτεινότητας, ενώ το κόκκινο και το μπλε κανάλι αντιπροσωπεύουν μόλις το 30% και 11%, αντίστοιχα. Όταν όλα τα pixels έχουν μετατραπεί σε φωτεινότητα, παράγεται ένα ιστόγραμμα φωτεινότητας με τον υπολογισμό του πόσα pixel έχουν αυτή τη φωτεινότητα – όπως παράγεται ένα ιστόγραμμα για ένα συγκεκριμένο χρώμα.

Τεχνική παρατήρηση: Στην Ελλάδα λόγω της μικρής ηλεκτρονικής παιδείας χρησιμοποιούμε τον όρο φωτεινότητα για να περιγράψουμε τα πάντα και αυτό ίσως περιπλέκει τα πράγματα. Στο εξωτερικό (και στο εγχειρίδιο της μηχανής σας) χρησιμοποιούνται οι όροι luminance και luminosity. Τα ιστογράμματα δεν έχουν σχέση περισσότερο με το luminosity σαν όρο και καλό θα ήταν να τα αποκαλούμε  «διαγράμματα φωτεινότητας» και να μην χρησιμοποιούμε τον όρο φωτεινότητα που έχει αυθαίρετη έννοια. Δυστυχώς, οι όροι "luminance" και "luminosity" συχνά χρησιμοποιούνται αδιακρίτως, μεταξύ άλλων λόγω του Photoshop, αν και κάθε μία περιγράφει μια διαφορετική πτυχή της έντασης του φωτός. Ο όρος “Luminance” αναφέρεται στην απόλυτη ποσότητα του φωτός που εκπέμπεται από ένα αντικείμενο ανά μονάδα επιφανείας (πχ pixel), ενώ ο όρος “luminosity” αναφέρεται στη αντιληπτή φωτεινότητα του αντικειμένου αυτού από έναν άνθρωπο παρατηρητή.

Μια σημαντική διαφορά που παρατηρείται από τον παραπάνω υπολογισμό είναι ότι, ενώ τα ιστογράμματα φωτεινότητας διατηρούν την πληροφορία της θέσης του κάθε pixel στο χρώμα, τα RGB ιστογράμματα διαγράφουν αυτές τις πληροφορίες. Ένα ιστόγραμμα RGB παράγει τρία ανεξάρτητα ιστογράμματα και στη συνέχεια τα προσθέτει μαζί, ανεξάρτητα από το εάν ή όχι το κάθε χρώμα προέρχεται από τα ίδια pixel. Για να φανεί αυτό το σημείο θα χρησιμοποιήσουμε μια εικόνα την οποία οι δύο τύποι ιστογραμμάτων την ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά.


Η παραπάνω εικόνα περιέχει πολλά κομμάτια καθαρού χρώματος. Στο εσωτερικό του κάθε κομματιού χρώματος η ένταση φθάνει στο ανώτατο όριο του 255, έτσι ώστε όλα τα κομμάτια έχουν σημαντικές πληροφορίες για το χρώμα και μόνο για αυτό το χρώμα. Αυτή η εικόνα δεν περιέχει καθαρό λευκό pixel, κι όμως το ιστόγραμμα RGB δείχνει έντονη φωτεινότητα-τόσο πολύ που αν αυτό ήταν μια φωτογραφία η εικόνα θα φαινόταν πολύ υπερεκτεθιμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή το ιστόγραμμα RGB δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι και τα τρία χρώματα ποτέ δεν είναι φωτεινά και τα τρία στο ίδιο pixel.

Το ιστόγραμμα φωτεινότητας αφηγείται μια εντελώς διαφορετική ιστορία και απλά δεν δείχνει pixels κοντά στην πλήρη φωτεινότητα. Δείχνει επίσης τρεις διαφορετικές κορυφές-μια για κάθε χρώμα που είναι σημαντικά υψηλές . Δεδομένου ότι η εικόνα αυτή περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο μπλε, μετά κόκκινο, τέλος το πράσινο, τα σχετικά ύψη μαρτυρούν με σαφήνεια σε ποια χρώματα ανήκουν και πού. Σημειώστε επίσης ότι η σχετική οριζόντια θέση κάθε κορυφής, είναι σύμφωνη με τα ποσοστά που χρησιμοποιούνται κατά το σταθμισμένο μέσο όρο για τον υπολογισμό της φωτεινότητας: 59%, 30% και 11% που προαναφέραμε για κάθε χρώμα.
Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο ιστόγραμμα; Αν νοιαζόμαστε για την ποσότητα κάθε χρώματος, τότε το ιστόγραμμα RGB μας προειδοποιεί με σαφήνεια, ενώ το ιστόγραμμα φωτεινότητας δεν παρέχει τέτοιες πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, το ιστόγραμμα φωτεινότητας μας λέει ακριβώς ότι δεν υπάρχει pixel πουθενά κοντά σε καθαρό μαύρο ή λευκό. Καθένα από αυτά έχει δική του χρήση και πρέπει να χρησιμοποιούνται συνολικά  ως εργαλείο. Δεδομένου ότι οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δείχνουν μόνο το ιστόγραμμα RGB, απλώς να γνωρίζετε τις αδυναμίες του. Κατά κανόνα, όσο πιο έντονα και καθαρά είναι τα χρώματα στην εικόνα σας, τόσο πιο πολύ θα διαφέρουν τα δύο ιστογράμματα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν το θέμα σας περιέχει ισχυρές αποχρώσεις του μπλε γιατί σπάνια θα είστε σε θέση να δείτε τις υπερβολικές τιμές του μπλε καναλιού σε ένα ιστόγραμμα φωτεινότητας.

Ιστογράμματα Χρώματος

Ενώ τα RGB και τα ιστογράμματα φωτεινότητας χρησιμοποιούν και τα τρία κανάλια χρώματος, ένα ιστόγραμμα χρώματος, περιγράφει την κατανομή φωτεινότητας για οποιοδήποτε από αυτά τα χρώματα μεμονωμένα. Αυτό μπορεί να είναι πιο χρήσιμο όταν προσπαθείτε να εκτιμήσετε κατά πόσον ή όχι μεμονωμένα χρώματα περιέχονται σε υπερβολικό βαθμό στην εικόνα.


Οι άκρες της βάρκας παίρνουν το άμεσο ηλιακό φως, έτσι ώστε το κόκκινο χρώμα τους εξαφανίζετε στις άκρες, παρόλο που το υπόλοιπο της εικόνας παρέμεινε εντός του ιστογράμματος. Σε περιοχές όπου τα μεμονωμένα κανάλια χρώματος καταστρέφονται χάνετε όλη την υφή που προκαλείται από αυτό το συγκεκριμένο χρώμα. Ωστόσο, αυτές οι περιοχές μπορούν να διατηρήσουν κάποια υφή, αν δεν έχουν καταστραφεί και τα άλλα δύο χρώματα. Η καταστροφή σε ένα χρώμα δεν είναι τόσο απαράδεκτη όπως όταν θα καταστραφούν και τα τρία χρώματα, αν και αυτό εξαρτάται από το τι θέλετε να περάσετε.
Τα RGB ιστογράμματα μπορούν να αποδείξουν εάν έχει συμβεί κάτι σε ένα χρώμα, όμως δεν θα σας παρέχουν την πληροφορία αν αυτό οφείλεται σε ένα μεμονωμένο χρώμα ή και στα τρία. Τα ιστογράμματα χρώματος βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και δείχνουν τον τύπο του προβλήματος. Συγκρίνετε τη φωτεινότητα και τα RGB ιστογράμματα, για να δείτε την εικόνα όσον αφορά ένα μόνο κανάλι χρώματος, και να δείτε τη φωτεινότητα της εικόνας. Παρατηρήστε πώς η κατανομή της έντασης για κάθε κανάλι χρώματος διαφέρει δραστικά σε περιοχές με σχεδόν καθαρό χρώμα. Η ένταση και η καθαρότητα των χρωμάτων μέσα σε αυτή την εικόνα κάνουν τα RGB και τα ιστογράμματα φωτεινότητας να διαφέρουν σημαντικά.




Συντάκτης Andreas Kakaris
Φωτογράφος | Designer | Αρχισυντάκτης
Γεννήθηκε το 1982 και ασχολείται με τη φωτογραφία τα τελευταία χρόνια. Δηλώνει ανίατος και ακούραστος Flâner. Το 2010 δημιούργησε την Team Raw με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για την φωτογραφία. Συναντήστε τον στο  facebook.


0 σχόλια to "Κατανόηση Ιστογραμμάτων. Μέρος B: Φωτεινότητα & Χρώμα."

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

Like dusty film

[To]PICs