• Όμορφες Τοποθεσίες

    Ερευνήστε, βρείτε, ταξιδέψτε σε μέρη ξεχωριστά. Παντού γύρω μας υπάρχουν μέρη με ομορφιές που σας περιμένουν να τις αποκαλύψετε. Μπορεί να είναι χιλιόμετρα μακρυά ή τρία τετράγωνα παρακάτω.

  • Άνθρωποι

    Ανακαλύψτε την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε ένα δάκρυ, σε μια κραυγή, σε ένα χαμόγελο. Παρτέ πινέλο και τα την RGB παλέτα σας και ζωγραφίστε πορτραίτα γεμάτα συναίσθημα...

  • Φύση

    Πετάει πετάει ο γαϊδαρος; Μπορεί ο γαΐδαρος να μην πετάει αλλά πετούν τα πουλιά και διάφορα έντομα. Η μαγεία της φύσης προσφέρει εξαιρετικά κάδρα για έναν φωτογράφο είτε πηγάζει από το πέταγμα ενός πουλιού, είτε από την απορημένη μουσούδα του αγαπημένου μας γαϊδαράκου.

  • Στούντιο

    Πολλές φορές τα τεχνικά μέσα και η ηρεμία του studio μας προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εργαστείτε μέσα σε αυτό και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  • Φως

    Αν δεν υπήρχε το φώς δεν θα υπήρχε φωτογραφία, δε θα υπήρχαν άνθρωποι, δε θα υπήρχε η γη. Τα όμορφα κόλπα του, μπορούν να σας κάνουν να ασχολείστε ώρες με αυτό αλλά ακόμα και να καταστρέψουν μία φωτογραφία σας. Το φως είναι ο σύμμαχός σας, στηριχτείτε πάνω του αλλά προσέξτε τις κινήσεις του.

Περιμένετε! Πριν απορρίψετε αυτό το άρθρο, δεν είμαι έτοιμος να καταρρίψω όλους τους κανόνες της φωτογραφίας - μόνο μερικούς από αυτούς.



Πολλοί από τους κανόνες, ιδίως όσον αφορά τη σύνθεση είναι πιο παλιοί από τη φωτογραφία. Για παράδειγμα, ο κανόνας των τρίτων υπάρχει ήδη από το 1797, κατά κανόνα, για αναλογίες στα έργα ζωγραφικής.



Η Χρυσή Τομή (ονομάζεται επίσης η χρυσή αναλογία, Χρυσή Τομή και Θεία Αναλογία) είναι ακόμη μεγαλύτερη από τον  κανόνα των Τρίτων. Εφαρμογή της χρυσής τομής μπορεί να βρεθεί σε αρχαίες πυραμίδες, τον Παρθενώνα, στο Μυστικός Δείπνος του Ντα Βίντσι και το Νοτρ Νταμ στο Παρίσι. Θα μπορούσα να προσθέσω κι άλλα, αλλά δε θα το κάνω.



Αυτές και άλλες διατάξεις ή τεχνικές βοηθούν τους φωτογράφους συλλάβουν εικόνες που είναι όμορφες στο μάτι. Γιατί επιτρέπουν την καλή σύνθεση, έμπειροι φωτογράφοι τείνουν να ακολουθούν αυτούς τους κανόνες χωρίς να τους αναλύσουν και πολύ.



Η εφαρμογή του κανόνα των τρίτων συχνά οδηγεί σε μια εικόνα που είναι ενδιαφέρουσα, συναρπαστική και αποσπά επιφωνήματα από το θεατή. Από την άλλη πλευρά, επικεντρώνοντας πάντα στο κύριο θέμα, εκτός από την προσωπογραφία, συχνά καθιστά τις εικόνες που βαρετές, βαρετές και χωρίς ενδιαφέρον.




Αν τοποθετήσετε ένα 3x3 πλέγμα πάνω από την εικόνα θα δείτε ότι το κέντρο του δέντρου είναι στη δεξιά κάθετη τρίτη γραμμή και ο ορίζοντας είναι στην κάτω οριζόντια τρίτη γραμμή. Μια πολύ καλή εικόνα στην οποία γίνεται «τέλεια» χρήση του κανόνα των Τρίτων.



Δείτε και αυτές τις εικόνες.  Η πρώτη εικόνα σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ο φωτογράφος προσπαθεί να συλλάβει μια φωτογραφία της γυναίκας αφού αυτή βρίσκεται στο κέντρο. Αν αυτό ήταν που ο φωτογράφος είχε κατά νου, τότε ο φωτογράφος θα πρέπει να κινηθεί πολύ πιο κοντά για να το κάνει.





Στη δεύτερη εικόνα, μετακινώντας τη γυναίκα στο δεξί τρίτο της φωτογραφίας, καθίσταται προφανές ότι ο φωτογράφος προσπαθεί να συλλάβει μια εικόνα από τη σκηνή και απλά περιέλαβε τη γυναίκα που προσπαθεί να δει κάτι στο βάθος. Με άλλα λόγια, η γυναίκα ήταν ένα μέρος στη σκηνή, αλλά δεν ήταν το μόνο θέμα.



Η προσέγγιση αυτή είναι ίδια με την πιο πάνω εικόνα. Αν ο φωτογράφος έβαζε το δέντρο στο κέντρο της εικόνας θα φαινόταν σαν ο φωτογράφος να προσπαθεί να συλλάβει την εικόνα ενός δέντρου. Ωστόσο, ο τρόπος που το παρουσιάζει καθιστά σαφές ότι ο φωτογράφος συνέλαβε μια σκηνή που είχε ένα δέντρο μέσα.



Ένα από τα κλειδιά για να είσαι καλός φωτογράφος, όμως, δεν είναι τόσο να ξέρεις πότε να χρησιμοποιήσεις τους κανόνες, αλλά να ξέρεις πότε να τους σπάσεις. Για να τραβήξετε μια ελκυστική εικόνα με το σπάσιμο των κανόνων, εσείς, ως ο φωτογράφος πρέπει να ξέρετε τι προσπαθείτε να πετύχετε και τι θέλετε η εικόνα να λέει. Πρέπει να ξέρετε την ιστορία που προσπαθείτε να πείτε, τι συναίσθημα που προσπαθείτε να προκαλέσετε σ το θεατή, και θα πρέπει να είστε σε θέση να το κάνετε με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να ξέρει τι προσπαθείτε να κάνετε. Όταν το επιτύχετε αυτό, μπορείτε να καθίσετε από μακρυά και να απολαύσετε αυτό που κάνατε. Θυμηθείτε την παλαιά παροιμία, «Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις."



Το προφανές ερώτημα είναι, "Πώς μπορώ να το κάνω;"




Σε αυτήν την εικόνα, η οποία ελήφθη στα τέλη της δεκαετίας του 90, στη Νέα Υόρκη, ο φωτογράφος έσπασε τουλάχιστον τέσσερις από τους κανόνες της φωτογραφίας - ο άνθρωπος είναι πέρα από τον κανόνα των τρίτων, βρίσκεται στην άκρη της εικόνας, σχεδόν έξω από την εικόνα αντί να έχει ελεύθερο χώρο μπροστά του, ο ορίζοντας (στην προκειμένη περίπτωση το πεζοδρόμιο) δεν είναι στο επίπεδο και η εικόνα είναι υπό εκτεθειμένη. Ωστόσο, αυτή η εικόνα έχει πολλά να πει σε τόσα πολλά επίπεδα.



Όταν τραβάς για πρώτη φορά μια τέτοια εικόνα, λες: "Το πιθανότερο είναι να μην αρέσει αυτή η φωτογραφία, έτσι;"



Οχι, αλλά λέει πραγματικά μια ιστορία. Κοιτάζοντας την εικόνα αμέσως καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που ο φωτογράφος προσπαθεί να κάνει. "



Βλέπω ένα γέρο, πιθανόν όχι υγιή και απ’ ότι φαίνεται έχει οστεοπόρωση, να περπατάει με αστάθεια προς τον προορισμό του. Το σκοτάδι της εικόνας, δίνει μια αίσθηση θλίψης ή κατάθλιψης - ή την πορεία προς το τέλος όπως το τέλος της ημέρας. Περπατάει προς την κάτω άκρη της φωτογραφίας. Η φωτογραφία είναι μια μεταφορική αναπαράσταση του ερχόμενου τέλος της ζωής του ανθρώπου.



Αν θα μπορούσε να είναι τόσο επιτυχές το σπάσιμο των κανόνων, όπως σε αυτήν την εικόνα, θα ήθελα να σπάτε πάντα τους κανόνες. Ωστόσο, οι κανόνες αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στην φωτογραφική μας προσπάθεια.



Στα πρώτα στάδια μάθησης, είναι σημαντικό να μάθετε τους κανόνες και να τους ακολουθείτε. Δεδομένου ότι εξοικειώνεστε με αυτούς, έτσι θα ξέρετε πότε να τους σπάσετε, καθώς και σε ποιο βαθμό. Το πότε και πώς είναι σημαντικό. Δεν πρόκειται για εξέγερση ενάντια στους κανόνες, αλλά για μια πρακτική δεξιότητα.



Στο τέλος, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για την εικόνα σας και είναι σημαντικό να σας αρέσει, είτε ακολουθήσετε τους κανόνες είτε όχι.



"Δεν υπάρχει κανένας κανόνας για καλές φωτογραφίες, υπάρχουν μόνο καλές φωτογραφίες."

- Ansel Adams


0 σχόλια to "Σπάστε τους κανόνες!"

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buy t-shirts

Social Networks

Twitter Flickr Facebook

[To]PICs